Πλοήγηση Ομάδα Φωτογραφίας

Το πέρασμα της φωτογραφίας από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή καθιστά το φωτογραφικό μέσο προσιτό ως καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η «Πλοήγηση» είναι ένας εξειδικευμένος πολυχώρος ανάπτυξης δεξιοτήτων, φιλοξενεί για τρίτη χρονιά φέτος την ομάδα φωτογραφίας με συντονιστή τον Μπάμπη Κουγεμήτρο και συμμετέχοντες παιδιά, εφήβους και ενήλικες με μαθησιακές, συναισθηματικές και ψυχικές δυσκολίες.

Η ομάδα φωτογραφίας αποτελείται από δύο τμήματα, αυτό των προχωρημένων -παιδιά που παρακολουθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το εργαστήρι- και αυτό των αρχαρίων, αυτών δηλαδή που ενσωματώθηκαν πολύ πρόσφατα. Στο τμήμα ωστόσο των αρχάριων, συμμετέχουν και οι προχωρημένοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν και ρόλο δασκάλου, βοηθώντας του νεότερους τόσο στο θεωρητικό κομμάτι όσο και σε αυτό της πρακτικής άσκησης.

Στους συμμετέχοντες στο εργαστήρι φωτογραφίας, δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν συνοπτικά την ιστορία της Φωτογραφίας, μέσω της παρουσίασης κλασσικών αλλά και σύγχρονων φωτογράφων, να εμπνευστούν από το έργο τους και με τη σειρά τους να φωτογραφίσουν και οι ίδιοι δημιουργώντας έτσι το προσωπικό τους portfolio. Οι συμμετέχοντες διδάσκονται τις βασικές τεχνικές λειτουργίες των φωτογραφικών τους μηχανών καθώς και βασικές λειτουργίες επεξεργασίας της φωτογραφικής εικόνας στο Photoshop.

Το φωτογραφικό υλικό των μελών, το οποίο προκύπτει είτε από ομαδικές φωτογραφικές εξορμήσεις, είτε κατά μόνας, προβάλλεται στο εργαστήρι (με τη χρήση προτζέκτορα), αξιολογείται και επιλέγεται από τον συντονιστή σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, έτσι ώστε να καταλήξει είτε σε μια ομαδική έκθεση είτε σε ένα photobook.

Απώτερος στόχος της ομάδας φωτογραφίας είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων, η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε έναν κόσμο ψηφιακό, η όξυνση της ικανότητας παρατήρησης, η προσωπική έκφραση και δημιουργία μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης-μεταμόρφωσης της ορατής πραγματικότητας και εντέλει η απόλαυση και η χαρά που προσφέρει η φωτογραφική διαδικασία, ένα τελετουργικό η διάρκεια του οποίου εκτείνεται πολύ πριν και πολύ μετά από τη στιγμή της λήψης της εικόνας.

Μπάμπης Κουγεμήτρος

========================

Τμήμα προχωρημένων : μία Τετάρτη κάθε μήνα 10-12

Τμήμα αρχαρίων: ένα Σάββατο κάθε μήνα 11:00-13:00

Εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο και οι συντονιστές των ομάδων φροντίζουν για την ένταξη των νέων μελών